Пелоси: Решихме да продължим с работата си веднага щом протестиращите напуснат Капитолия

Пелоси: Решихме да продължим с работата си веднага щом протестиращите напуснат Капитолия

Председателят на Камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси бе категорична, че работата им ще продължи веднага щом протестиращите напуснат Капитолия.

Припомням ви, че вчера привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в сградата и прекратиха сесията, която трябва да удостовери победата на новоизбрания президент Джо Байдън.

„Решихме, че веднага щом Капитолия бъде опразнена от хората, ние ще продължим работа“, заяви демократът Пелоси, цитирана от CNN.

Подобно мнение по-рано изказа и Хейк Джефрис.“Лидерите искат първо ситуацията да се контролира. Когато е безопасно, ще се върнем, за да изпълним конституционните си отговорности. Това е Америка. Няма да позволим на правителството на тълпата да подкопае върховенството на закона“, заяви той пред репортери.

 До момента Конгресът е сертифицирал едва два щата, всичките девет гласа от Избирателната колегия на Алабама и три от Аляска преди избухването на бунтовете в Капитолия вчера. Тези 12 гласа отидоха за президента Тръмп.

Процесът на удостоверяване на избирателния вот работи по азбучен ред. Законодателите започват от Алабама и след това преминават към останалите щати по азбучен ред.

Общо има 538 електорални гласа, по един за всеки конгресмен и сенатор плюс три за град Вашингтон.

След избухването на бунтовете Конгресът обяви почивка и Капитолия беше затворен, припомня БГНЕС.

В града беше наложен полицейски час и към този момент събралите се пред сградата привърженици на Тръмп са обградени от огромен брой полицаи.

Към момента няма изблици на насилие, като част от демонстрантите дори сами се оттеглиха. 

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *