Пенс не изключва възможността да се прибегне до 25-ата поправка, за да се отстрани Тръмп

Американският вицепрезидент Майк Пенс не изключва възможността да се прибегне до 25-ата поправка на Конституцията на САЩ, за да се отстрани от поста му действащия американски президент, републиканеца Доналд Тръмп, съобщава Си Ен Ен,С.

Според източници, в момента екипът на Пенс се надява, че няма да му се налага да апелира за недееспособността на Тръмп, както е предвидено в разпоредбите на тази поправка. Според помощниците на вицепрезидента на САЩ, заедно със стартирането на процедурата за импийчмънт, това може да провокира допълнителни рискове за сигурността на страната.

В същото време, според източници на Си Ен Ен, Пенс не изключва, че в краен случай, ако поведението на Тръмп като ръководител на администрацията на Вашингтон „стане още по-малко предсказуемо“, той ще трябва да прибегне до поправка, в резултат на която ще поеме поста на ръководител на Белия дом.

Според 25-тата поправка вицепрезидентът заема поста на държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия или негодава недееспособност. Освен това, поправката определя процедурата за установяване на временната неработоспособност на американския лидер, при която вицепрезидентът започва да действа като ръководител на Белия дом./ БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *