Петролът достигна десетмесечен връх

Цените на петрола достигнаха десетмесечен връх в понеделник с очакванията, че страните износителки на петрол и съюзниците им могат да задържат ниския обем на производството и през февруари. Въпреки старта на ваксинацията срещу коронавируса пандемията все още подхранва притесненията за търсенето на суровината през първата половина на 2021 г.

Към 10 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 2.82% до 53.23 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI – с 2.66% до 49.79 долара за барел. Цените и на двата бенчмарка са съответно най-високите от края на месец февруари – преди задълбочаването на коронакризата и избухването на ценовата война между Русия и Саудитска Арабия.

По-слаб долар и инвеститори, позициониращи се за възстановяване в петролния сектор тази година, биха могли да подкрепят цените на петрола“, обясни за Reuters анализаторът на Energy Aspects Вирендра Чаухан.

В неделя ОПЕК заяви, че очаква търсенето на „черно злато“ да нарасне с 5.9 млн. барел на ден до 95.9 млн. барела на ден тази година. Въпреки това картелът вижда много недостатъци и рискове пред търсенето през първата половина на 2021 г.

Петролът приключи 2020 г. с около 20% под средното ниво на цената за 2019 г. Тя все още се възстановява от въздействието на блокадите по цял свят, които намалиха търсенето на гориво, въпреки че големите световни производители се съгласиха с рекордни намаления на производството.

ОПЕК и съюзниците ѝ, включително Русия (група, известна като ОПЕК+) решиха миналия месец да повишат добива с 500 хил. барела на ден през януари, очаквайки засилване на търсенето. Те се съгласиха да се срещат всеки месец, за да преразглеждат производството. Анализатори от Energy Aspects и RBC Capital заявиха, че ОПЕК+ вероятно ще запази нивата на производство през януари и през февруари.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *