Петролът поевтиня с над 1% заради изненадващ скок в запасите

Петролът поевтиня с над 1% заради изненадващ скок в запасите

Цените на петрола се понижиха в сряда след изненадващ ръст при американските запаси и притесненията за предлагането, тъй като ръстът в глобалните случаи на Covid-19 наложи редица ограничения по света, предава Reuters.

Към 10:05 ч българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 1.14% до 42.67 долара за барел, а лекият американски суров петрол (WTI) – с 1.01% до 41.28 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха леко във вторник след три поредни сесии на спад.

Запасите от суров петрол са се увеличили с 584 хил. барела през седмицата до 16 октомври до около 490.6 млн. барела, показват данни от Американският петролен институт. Oчакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters, бе за спад от 1 млн. барела.

В допълнение към натиска, случаите на Covid-19 в световен мащаб са прехвърлили 40 млн. във вторник, като някои части на Европа връщат и някои от най-строгите ограничителни мерки.

От страна на предлагането руският енергиен министър заяви във вторник, че е твърде рано да се обсъжда бъдещо съкращаване на глобалното производство на петрол след декември. По-рано тази година ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, се съгласиха да намалят съкращението на производството от януари от настоящите 7.7 млн. барела на ден на приблизително 5.7 млн. барела на ден. В същото време членът на ОПЕК Либия, която е освободена от съкращенията, увеличава производството, след като въоръжен конфликт затвори почти цялата индустрия на страната през януари.

Цените бяха подкрепени от Белия дом и демократите в Конгреса на САЩ, които се приближиха към споразумение за нов пакет от стимули, който може да увеличи търсенето на гориво.

Очаква се надеждите за икономически стимул в САЩ и други страни за борба с пандемичния спад на потреблението да ограничат загубите, но планираното намаляване на съкращенията на производството от ОПЕК+ също ще ограничи бъдещите печалби“, каза Сатору Йошида, стокови анализатор с Rakuten Securities, предвиждащ потенциал за увеличаване и намаляване с 5 долара за барел през годината.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *