Петролът удари петмесечно дъно

Петролът удари петмесечно дъно

Цените на петрола паднаха с 5% в четвъртък до най-ниските си стойности от края на месец май, удължавайки рязкото понижение от предходния ден заради потенциала новият ръст на случаите с коронавирус да окаже негативно влияние върху търсенето на петрол.

Към 16:30 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 3.5% до 38.27 долара за барел, а лекият американски суров петрол – с 4% до 35.92 долара за барел. По-рано в сесията спадовете и на двата бенчмарка достигнаха и до 5%, колкото загубиха от стойността си и в сряда.

С нарастването на случаите на Covid-19 в цяла Европа, Франция ще изисква хората да останат вкъщи с изключения само за училище, работа и посещения при лекар. Германия пък затвори барове, ресторанти и театри от 2 ноември до края на месеца.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще следят отблизо влошената перспектива за търсене, както и нарастващите доставки от Либия, член на ОПЕК. Петролният картел планира да намали съкращенията на производството от януари 2021 г. от настоящите 7.7 млн. барела на ден на 5.7 милиона.

ОПЕК+ трябва да се срещне на 30 ноември и 1 декември, за да вземе решение за бъдещата си политика.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *