Петър Андронов: Българската банкова система остана стабилна

Българската банкова система остана стабилна, годината не беше лесна, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бтв Петър Андронов – председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Годината беше трудна, имаше много изпитания – трябваше да бъдат разсрочени 103 000 кредита и паралелно с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, хората останаха на първа линия през цялото време“, обясни Петър Андронов.

Като размер на дълга 7 милиарда са разсрочили фирмите и 2 милиарда гражданите, поясни той.

По думите му, въпреки това банковата системата е останала стабилна, за разлика от банковата рецесия през 2008 г., когато банките допринесоха да има по-голям шок и сътресение в икономиката на света.

„Днес банките имат всички шансове да са част от решението“, категоричен беше той.

Банките ще разсрочват и без мораториум, това винаги са го правили и ще го правят. Мораториумът е един инструмент, който се дава на банките да правят разсрочвания, без да бъдат санкционирани капиталово“, обясни Петър Андонов.

Банките нямат друг сценарий с техните клиенти, освен да се опитат заедно да преминат през кризата, като им дадат по-голяма възможност, отбеляза той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *