Платформа започва да сравнява цените на тока на свободния пазар

Три месеца, след като и малкият бизнес излезе на свободния пазар на ток, от КЕВР пуснаха в експлоатация обещаната платформа, която да сравнява оферти от различните търговци на електрическа енергия.

Според регулатора целта на информационната система е да бъдат подпомогнати потребителите и да бъде оказана подкрепа на ускоряването на процеса на пълна либерализация на пазара на електроенергия.

Платформата вече е достъпна, а функциите ѝ са „максимално опростени посредством ясни навигационни стъпки и менюта“, твърди КЕВР. Справка показва, че засега са регистрирани само трима доставчици. От регулатора допълват, че системата е в тестови период и предстои да бъде надграждана. Очаква се с постъпването през януари на оферти от всички търговци на електроенергия, към края на същия месец тя ще придобие пълната си функционалност. След 1 януари 2021 г. се очаква над 40 търговци на електроенергия да започнат да регистрират оферти за битови потребители и за небитови потребители. 

Освен свободен достъп до информация за актуалните оферти на търговците за доставка на електрическа енергия, платформата ще дава и възможност на крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh да избират най-добрата за тях оферта и съответно – да сключват договори за доставка, включително и договори с динамична цена на електрическата енергия.

Платформата ще осигурява сравнение на офертите на търговците по различни критерии –  за битови или небитови потребители; според вида електромер – почасов или непочасов; товаров профил на клиента; според месечното потребление; срок на договора; неустойки и др.

След избора на конкретна оферта от клиента е предвидено той да може да получи договора за доставка на конкретен адрес или по електронна поща.

Докато за клиента няма да има санкции в случай, че се откаже от оферта, която вече е приел, то за търговците на електроенергия са предвидени санкции, ако се откажат от публикувана на платформата оферта. За да публикуват офертите си търговците на електроенергия задължително ще трябва да се регистрират в административния панел на платформата като посочат име, лого, ЕИК, кратко описание на дейността. Тази информация ще се появява при всяка оферта или в менюто „Доставчици“. Осигурена е и ефективна процедура за съобщаване на наличието на неточна информация относно публикуваните оферти.

Излизането на свободни пазар на ток означаваше за бизнеса дa cмeни дocтaвчиĸa cи или дa ocтaнe пpи дoceгaшнoтo cи EPΠ, нo в poлятa мy нa тъpгoвeц. Πpoмянaтa бeшe пpиeтa пpeз юни 2020 г. c пoпpaвĸи в Зaĸoнa зa eнepгeтиĸaтa и цeли либepaлизaция нa eлeĸтpoeнepгийния пaзap в cтpaнaтa. Taĸa вeчe вcичĸи нeбитoви пoтpeбитeли нa ниcĸo нaпpeжeниe преминават oт peгyлиpaн ĸъм cвoбoдeн пaзap нa тoĸ.

Информация от електроразпределителни дружества в страната към края на миналата година обаче показва, че много малък дял от небитовите потребители на ниско напрежение са преминали към свободния пазар. Като причина за това може да се посочи и липсата на сериозна рекламна кампания за процедурата и ползите от нея.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *