Поддръжници на Тръмп нападнаха Капитолия (видео)

Американският парламент (Капитолия) е под обсада, след като тълпи от протестиращи срещу победата на новоизбрания президент Джо Байдън нарушиха барикадите за сигурност. Това се случи докато Конгресът продължава да обсъжда сертифицирането на неговата предизборна победа над президента Доналд Тръмп, предава Reuters. В момента се броят електоралните гласове, за да се потвърди победата на демократа.

Сенатът и Камарата, които претегляха възражения срещу победата на Байдън, внезапно и неочаквано отстъпиха.

В същото време все още действащият президент Доналд Тръмп заяви пред приветстващи го поддръжници, че никога няма да отстъпи властта на новоизбрания президент Джо Байдън, твърдейки без доказателства още веднъж, че изборите включват широко разпространена измама на избирателите.

„Никога няма да се предадем, никога няма да отстъпим“, каза Тръмп по време на финансиран от кампанията му митинг в парка Елипс близо до Белия дом, твърдейки без доказателства, че „стотици хиляди“ хора присъстват на събитието. „Ще спрем кражбата.“

Тълпите, събрани на „Спаси Америка марш“, носеха одобрените от Тръмп червени бейзболни шапки и се развеселяваха, докато Тръмп повтаряше безпочвените теории на конспирацията, които поглъщат последните дни на управлението му – период, в който коронавирусните инфекции се разраснаха навсякъде в САЩ, тъй като пандемията се влошава.

„Не признавате, когато има замесени кражби“, каза Тръмп, след като се качи на сцената след плейлист от музика на Елтън Джон и Фил Колинс, пускани през мощни високоговорители. „На страната ни е достатъчно и няма да го приемаме повече.“

В продължение на повече от час той повтаряше познатите оплаквания и зарадва тълпата, като нарече демократичните победи продукт на това, което той нарече „експлозии на глупости“.

„Глупости! Глупости! Глупости!“ тълпата скандираше в отговор. Повечето не носеха маски за лице, задължителни според здравните експерти, за да спрат разпространението на COVID-19, който уби над 350 000 американци.

Минаха седмици, откакто изборите приключиха, удостоверявайки, че Байдън ги е спечелил с 306 гласа срещу 232 за Тръмп.

След като ситуацията ескалира и сблъсъците между полицията и поддръжниците се ожесточиха, Тръмп започна да призовава хората през Twitter да останат спокойни.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *