Подем на световните борси след победата на Байдън на президентските избори в САЩ

Подем на световните борси след победата на Байдън на президентските избори в САЩ

Световните фондови борси бележат солидни повишения по време на търговията в понеделник, след като стана ясно, че демократът Джо Байдън печели президентските избори в САЩ, предава БНР.

В същото време поскъпва петролът, а щатският долар отслабва, тъй като очакванията за по-малко регулаторни реформи и повече парични стимули за преодоляване на негативните последици от коронавирусната криза след избора на Байдън са в подкрепа на инвеститорския риск апетит (интереса за покупки на рискови, но по-доходни активи).

Краят на дните на несигурност относно изборните резултати в САЩ също подкрепя силното представяне на капиталовите пазари.

Днешната сесия на търговия стартира със силен ръст на азиатските пазари на акции благодарение и на оповестените през уикенда силни данни за китайската международна търговия, както и на очакванията за деескалация на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин при президентството на Байдън.

Японският индекс Nikkei приключи търговията в понеделник с ръст от 2,11% до нов 29-годишен връх, австралийският индекс ASX 200 се повиши с 1,75%, южнокорейският Kospi с 1,27%, индексът Hang Sang с 1,17%, а водещият китайски индекс Shanghai Composite с 1,85%.

Европейските борси последваха позитивния тон на азиатските пазари и започнаха днешната търговия с добри повишения благодарение и на надеждите за по-добри търговски отношения между Вашингтон и Брюксел под управлението на Джо Байдън.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава около час след началото на търговията с 1,55%, следвайки седмичен ръст от 7% през предходната седмица.

Германският индекс Dax 30 се повишава с 1,95%, намирайки допълнителна подкрепа и от по-силни от очакваното данни за немския експорт през септември.

Френският индекс CAC 40 пък нараства с 1,64%, въпреки че централната банка на страната оцени, че през ноември икономическата активност на Франция е с 12% по-ниска от нормалната, след като страната влезе за втори път през настоящата година в режим на локдаун заради коронавируса. Според управителят на банката Вилерой де Гало обаче икономическото свиване е три пъти по-слабо, отколкото при пролетната национална карантина.

Британският индекс FTSE100 стартира търговията с повишение от 1,6%, испанският индекс Ibex-35 с 1,66% и италианският Mib с близо 2 н сто.

Американските фондови фючърси също бележат повишения преди началото на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA нарастват с 250 пункта (с 1,25%), на широкия индекс S&P 500 с 1,46%, докато фючърсите на технологичния индекс Nasda100 нараства с над 2 на сто.

Днес е първата възможност на финансовите пазари да реагира на новината, че Джо Байдън е постигнал необходимите 270 гласа в електоралната колегия, според информации през уикенда на Асошиейтед прес и на други големи медии. В същото време настоящият президент не отстъпва и не признава победата на Байдън, но все още не е отправил официални правни претенции относно изборните резултати в някои спорни щата.

Администрацията на новия американски президент Байдън вероятно ще трябва да работи с контролиран от републиканците Сенат, освен ако демократите не успеят да спечелят два балотажни избора за сенатори в щата Джорджия, които вероятно ще се проведат през януари.

Управляван от републиканците Сенат при мнозинство на демократите в Камарата на представителите вероятно ще направи много трудно, ако не и невъзможно, прокарването на политики на Джо Байдън, свързани с по-високи корпоративни данъци и по-строги регулации – очаквания, които изглеждат в подкрепа за инвеститорския риск апетит.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *