Полицията в Берлин използва водни оръдия срещу демонстриращи против ковид-мерките (ВИДЕО)

Полицията в Берлин използва водни оръдия срещу демонстриращи против ковид-мерките (ВИДЕО)

Полицията в Берлин използва водни оръдия срещу демонстрантите, предава германският телевизионен канал ZDF, като се позовава на изявление от правоохранителните органи.

Според твърденията на органите на реда на няколко пъти се е наложила намеса заради неспазването на епидемиологичните мерки – протестиращите не са носили маски и не са спазвали необходимата дистанция помежду си.

Полицията е заплашила и да разпръсне протеста, ако участниците в него не спазват предписанията на здравните власти.

Хиляди противници на ограничителните мерки, въведени от германското правителство в опит да се овладее разпространението на новия коронавирус, се събират за няколко отделни демонстрации в правителствения квартал на Берлин, предаде по-рано кореспондент на TACC.

Няколко улици в района вече са блокирани от полицията чрез паркиране на патрулни коли.

Противниците на карантинните мерки подадоха десетки искания за митинги, повечето от които не бяха одобрени.
Министерството на вътрешните работи на Германия забрани демонстрации пред историческата сграда на Райхстага, където заседава парламентът, и пред Бундесрата. Митингите са преместени на други места, но в рамките на центъра.

„Най-голямата демонстрация ще се проведе на улица „Унтер ден Линден“ – в нея ще участват около 4000 души“, заяви пресслужбата на полицията в Берлин пред ТАСС. Голям митинг ще има и близо до символа на столицата на Германия – Бранденбургската врата.

Входовете на правителствения квартал са затворени за автомобили. Част от централната улица „Унтер ден Линден“, площад „Паризиен Плац“, поляната пред Бундестага са отцепени. На всяко кръстовище има полицейски коли, 2200 полицаи дежурят по улиците, а в небето се забелязва хеликоптер, предава кореспондентът на агенцията.

Броят на участниците все още не е посочен, но според кореспондента на ТАСС определено има повече от 4 хиляди души. Хората продължават да прииждат. Агресивни лица не се забелязват към момента.

Участниците в акциите носят различни атрибути, по един или друг начин, показващи скептицизма им по отношение на коронавируса. Неразделна част от протеста е копие от Основния закон на Германия. Един от ключовите аргументи на протестиращите е, че правителството нарушава техните конституционно гарантирани свободи.

Демонстрациите са насрочени паралелно с гласуването в Бундестага за изменения в закона за защита срещу инфекциозни болести. Депутатите искат да се споразумеят за условията, при които ограниченията ще влязат в сила при следващите огнища на коронавирус. Критиците вярват, че това ще разшири правомощията на германското министерство на здравеопазването. Настоящите ограничителни мерки бяха предприети от правителството с ръководителите на федералните провинции без участието на парламента.

Карантинният режим е в сила в Германия от 2 ноември. Ресторанти, барове и други гастрономически заведения бяха затворени за поне месец, храната и напитките могат да се продават само за вкъщи. Фитнес клубовете, студиата за татуировки, басейните, салоните за красота и масаж, театрите, кината и концертните зали спряха да работят.

За разлика от пролетта, детските градини и училищата, както и фризьорите и магазините са отворени. На обществени места се допуска среща на представители на максимум две домакинства. Може да се нощува в хотел само в спешни случаи, а не за туристически цели.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *