Полковник Елин Алексов оглави Военно-апелативната прокуратура

Полковник Елин Алексов оглави Военно-апелативната прокуратура

Полковник Елин Алексов е новият административен ръководител на Военно-апелативната прокуратура. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно. Той бе и единствен кандидат в процедурата, след като опонентът му полк. Нивелин Начев се отказа от надпреварата, съобщава „Правен свят“.

„Много са обективните и субективни фактори, довели до решението за поемане на такова сериозно предизвикателство, каквото се очертава да бъде ръководството на Военно-апелативна прокуратура през следващия петгодишен период. Основния ми мотив за това е дълбокото уважение към институцията прокуратура, което се изгради у мен през изминалите повече от двадесет и една години работа в ПРБ. Това уважение към труда на всички магистрати и съдебни служители и натрупания професионален и личен опит формира категоричното ми желание и убеденост, че на позицията, за която кандидатствам, бих могъл да направя много повече. Повече за утвърждаване на конституционното място на военните прокуратури, като неделима, действаща и необходима част от Прокуратурата на Република България. Повече за повишаване на ефективността на военното правораздаване като законно, неотменимо, навременно и справедливо. Повече за изграждането и защитата на достойнството и авторитета на магистратите и съдебните служители от несправедливо или злонамерено отношение към тях от страна на медии, общности или лица“, заяви полк. Алексов.

В представянето си той отчете още, че през 2018 г. във военно-окръжните прокуратури са били наблюдавани 2 досъдебни производства срещу организираната престъпност, през двете предходни години са били наблюдавани по едно досъдебно производство. Малкият брой наблюдавани производства за този тип престъпления, според него, се дължи на обстоятелството, че организираната престъпност е изолирано явление сред кадровите военнослужещи.

„През 2018 г. във военно-окръжните прокуратури са били наблюдавани общо 56 досъдебни производства за корупционни престъпления, от тях 21 новообразувани. Били са решени 40 досъдебни производства, като 28 са били прекратени и 10 са били внесени в съда. През годината са били осъдени 18 лица, от тях 14 с влязла в сила присъда, а са били оправдани 6 лица, 5 от които с влязла в сила присъда. През 2017г. са били наблюдавани 57 дела за корупционни престъпления, 25 от тях новообразувани, а през 2016 г, са били наблюдавани 87 досъдебни производства за корупционни престъпления, 31 от тях новообразувани“, отчете още полк. Алексов.

Сред част от целите, които новият ръководител на Военно-апелативна прокуратура си поставя, са пълноценно участие в законодателния процес, свързан с военното правораздаване и наказателната политика, самостоятелно или съвместно с други органи на съдебната власт и съсловни организации, преодоляване на насложеното самоизолиране и възстановяване на органичните връзки с Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите, проактивно, добронамерено и неизбирателно поведение към медиите

за обективното отразяване на статута и успехите на военните прокуратури, ангажиране на видни представители на върховните съдебни, институции и академичната общност с проблема за неоправдано, ограничената компетентност.

В крайна сметка, без колебания, Прокурорската колегия на ВСС гласува доверие на полк. Алексов, който към момента е прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София.

Вълна от оставки на магистрати заля Прокурорската колегия

Междувременно, оставка от поста и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура, а и изобщо от системата, се оказа, че е подал прокурор Христо Динев. Той е бивш районен и градски прокурор на София, а в последствие бе и редови прокурор в СГП. Мотивите за оставката му не станаха ясни, но кадровиците единодушно уважиха молбата му.

Прокуратурата се оказа, че напуска и Даниела Начева, която преди около година бе кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура, но в последствие се отказа от конкурса и остана редови прокурор. Причините на Начева да напусне поста са лични.

Прокурорската колегия прие и оставките на районния прокурор на Враца Цветомила Събинска и на Росица Рускова-Петрова, която е следовател към СГП.

Отстраниха от длъжност прокурора от ВКП, хулиганствал в болница в Плевен

Освен това, Прокурорската колегия на ВСС отстрани от длъжност прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) Георги Асенов, който е обвинен в хулиганство.

Според държавното обвинение на 04 юли 2020 г. е постъпил сигнал за извършени хулигански действия в УМБАЛ „Георги Странски“. На място пристигнали служителите на МВР, които установили, че Георги Асенов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и демонстриращи явно неуважение към обществото. Асенов се е държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болничното заведение. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на УМБАЛ „Георги Странски“, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“

Към управителката на охранителната фирма пък се обърнал с думите: „Ти ква си, ма? Бягай от тука“.

В сряда Прокурорската колегия го изслуша лично при закрити врата, като въпреки това го отстрани от длъжност за 2 месеца.

Припомняме, че първоначално Асенов беше задържан заради хулиганските си действия. Въпреки настояването на прокуратурата за постоянния му арест обаче, съдия Емил Дечев от Софийския градски съд (СГС), който е и член на управителния съвет на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) го пусна без никаква мярка за неотклонение. Въпреки откровено политическите мотиви и явното пристрастие на Дечев по случая, въззивният съд се съгласи с това решение.

Малко по-късно „Правен свят“ разкри, че съдия Емил Дечев се е намирал в потенциален конфликт на интереси във въпросното производство, тъй като е работил заедно с обвиняемия Асенов в Плевен в продължение на над 1 година, в периода 2000г.-2001г. Този факт обаче беше спестен от члена на ръководството на ССБ, а самоотвод не беше даден.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *