Половината от българите нямат финансова възможност да посрещнат празниците

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията, показва проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. За 23% от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите.

От направеното проучване става ясно още, че намалява и процента на хората, които смятат да купят подаръци. Тази година те са 62% в сравнение с 69% и 70% съответно през 2019 и 2017 г.

74% са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение.

Доста висок е и процентът на хората, които казват, че ще се въздържат от срещи с приятели/роднини по празниците – 59%  32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял казват, че няма да се въздържат от среща с приятели/ роднини през предстоящите празници. Докато73% от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели/ познати по празниците.

45% от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавируса. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради на пандемията.

Проучването е реализирано в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1009 души на възраст 18+.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *