Полша купува ядрена технология от САЩ за поне $18 млрд.

Полша купува ядрена технология от САЩ за поне $18 млрд.

САЩ и Полша сключиха днес споразумение за сътрудничество в областта на разширяването, модернизацията и развитието на полската ядрена енергетика. Според него Полша ще купи ядрена енергийна технология от американски компании за 18 млрд. долара, съобщава в понеделник американският енергиен отдел.

През следващите 18 месеца САЩ и Полша ще работят по доклад, представящ проект за изпълнение на ядрената енергийна програма на Полша, който има за цел да построи шест ядрени реактора, както и потенциални споразумения за финансиране, допълва ведомството, цитирано от Reuters.

Планира се първоначалните реактори да заработят до 2033 г. в програма, която потенциално ще бъде на стойност 40 млрд. долара, каза старши служител на енергийния отдел на САЩ. Официалният представител заяви, че Полша ще купи най-малко 18 милиарда долара от американски компании.

Westinghouse, Bechtel и Southern Co SO.N ще участват в първата стъпка от споразумението, инженерно и дизайнерско проучване за планираните централи, каза старши служител в енергийния отдел.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *