Помпео в Прага: Руското участие в стратегически проекти заплашва независимостта на Чехия

Помпео в Прага: Руското участие в стратегически проекти заплашва независимостта на Чехия

По време на посещение в Прага държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че едно по-значимо участие на Русия в стратегическата инфраструктура на Чешката република може да подкопае независимостта на страната, съобщи РИА „Новости“, цитирана от БНР.

По време на преговорите с чешкия премиер Андрей Бабиш Помпео припомни, че един от кандидатите за търга за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани” е американската компания Westinghouse.

Освен това, по думите му, САЩ са готови да си сътрудничат с Чешката република в доставките на други видове енергийни суровини.

„Ние предлагаме нашите технологии и нашето сътрудничество – както в развитието на атома, така и в газовите и мобилни мрежи. Зависи от вас кои партньори ще изберете“, каза Помпео на пресконференция в Прага.

Беларусите трябва да получат „свободите, за които настояват“, подчерта държавният секретар, цитиран от АФП и Агенция „Фокус“.

„Ние искаме хората от Беларус да имат свободите, за които настояват, за които смятат, че са техен интерес“, каза Помпео по време на посещение в Прага.

„Призоваваме мирните протестиращи да бъдат защитени, а не наранявани. Не е в интерес на никого да се прави това“, каза Помпео пред журналисти.

Той говори заедно с чешкия премиер Анджей Бабиш, който нарече събитията в Беларус „шокиращи“ след трета нощ на протести, започнали след оспорвани избори, в които президентът Александър Лукашенко спечели шести мандат.

Бабиш заяви, че очаква ЕС не само да изготвя декларации, но и да предприеме действия, защото беларусите имат право на свобода и демокрация.

„Местният режим е неприемлив. Това, което се случва по улиците, е неприемливо. Ходът на изборите беше неприемлив. Сега въпросът е дали Европа ще разчита само на декларации или ще действа“, заяви чешкият премиер.

Помпео е на посещение в Прага като част от европейска обиколка, която също включва Австрия, Словения и Полша.

Целта на визитата включва противодействие на ролята на китайската компания Huawei в изграждането на 5G мрежите в Централна Европа, както и енергийната сигурност и разполагането на американските войски в региона.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *