Помпео посети окупирания Западен Бряг неочаквано

Помпео посети окупирания Западен Бряг неочаквано

Държавният секретар Майкъл Помпео стана първият американски дипломат посетил израелско селище на Западния бряг. Това негово действие ядоса палестинците и подчерта, че Доналд Тръмп е обвързал управлението си и с Израел, пише Reuters.

Съединените щати ще предприемат незабавно мерки срещу организации, свързани с международното движение за бойкотиране на Израел, които биха включвали лишаване от инвестиции и санкции. Помпео нарече „антисемитско“ движението, което води световна кампания за икономически, културен и научен бойкот на Израел с цел да се сложи край на израелската окупация и колонизация на палестинските територии.

САЩ ще предприемат незабавно мерки, за да идентифицират организациите, замесени в кампанията за омраза, водена от движението, и ще прекратят американската помощ за тях“ предупреди Помпео.

Снизходителното отношение към селищата на Западния бряг е в рязък контраст с международния консенсус, който ги разглежда като нарушение на международното право и пречка за постигане на мир в региона. Израел построи над 120 селища на Западния бряг, които палестинците желаят да присвоят в тяхната държава и да ги населят с около половин милион души.

Помпео посети Каср ал Яхуд, място, за което поверията твърдят, че там е бил кръщаван Иисус, а след това се е спря във винарната в селището Псагот – заведение, което е в центъра на спорове за усилията за бойкот на произведените от израелски селища стоки. 

Преди администрацията на Тръмп не признаваше историята на това специално място. Днес Държавният департамент на САЩ е на мнение, че селищата могат да бъдат изградени по начин, който е законен, подходящ и правилен“, коментира Помпео.

Маршрутът на американския делегат включваше и посещение в контролираните от Израел Голанските възвишения – плато от стратегическо значение, което Израел превзе от Сирия по време на войната през 1967 г. и по-късно анексира в ход, който не е признат от международната общност.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *