По разпореждане на Гешев се проверява дейността на русенския прокурор Николай Николов

По разпореждане на Гешев се проверява дейността на русенския прокурор Николай Николов

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е възложена проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години.

Епицентър.бг припомня, че преди три дни прокуратурата съобщи, че е установила лобизъм от страна на бизнесмена Пламен Бобоков чрез секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов по отношение на действащ магистрат – Николай Николов, кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Русе.

До името на прокурор Николай Николов се е стигнало чрез компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от Пламен Бобоков. Станало е ясно, че той е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност. От прокуратурата разпространиха част от комуникацията, при която има размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Те са от края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпадат с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

Магистратите разкриват, че Пламен Бобоков е лобирал и пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат.  Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата. Това е Георги Георгиев, който със 7 гласа печели втори мандат като окръжен прокурор, докато Николов има само един глас в своя подкрепа.

Самият Пламен Бобоков призна в тв интервю неделя, че наистина е ходатайствал за назначението на прокурор Николай Николов за окръжен прокурор на Русе, както и че е обсъждал с президентския съветник Пламен Узунов решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на арестувания либийски танкер „Бадр“. „Аз съм се възползвал, че имам приятел, който е близък до втория стълб“, посочи Бобоков, мотивирайки лобизма си.

От държавното обвинение съобщават, че проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия П.Б. или представлявани и управлявани от него юридически лица, съобщиха от прокуратурата.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10.07.2020 г.

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, прокурор при ОП-Русе.

Прокуратурата на Република България заявява, че ще е безкомпромисна в действията си при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от представители на прокуратурата, независимо от тяхната длъжност и ранг.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *