Правителството се разбърза да търси спасителни хеликоптери

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. Той е докладвал за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

„Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочи Ангелов. Той добави, че вече са проведени срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Властта се разбърза, след като в последните дни зачестиха инцидентите с туристи в планините, някои от които с фатален край. От спасителната служба се оплакаха, че в България вече липсва спасителен хеликоптер, след като единствената частна компания, разполагала с такъв, го продаде. Спасителите публично заявиха, че от години им се обещава хеликоптер, но обещанията не се изпълняват.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов редовно прелита с хеликоптер над строящи се инфраструктурни обекти. Последно това се случи вчера, когато премиерът разходи по въздух зам.-министърът Николай Нанков и министър Кирил Ананиев над строящата се магистрала „Хемус“.

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *