Правителството увеличава с 30% и заплатите на дипломатите

Правителството увеличава с 30% и заплатите на дипломатите

Правителството продължава да увеличава заплатите в държавната администрация със средства от държавния бюджет, докато неговият излишък се топи и се очаква до месец – два той да се превърне в сериозен дефицит. На своето регулярно правителствено заседание днес кабинетът взе решение с до 30% да бъдат увеличени и заплатите на дипломатите на страната, които „са натоварени с дейности, свързани с превенция на разпространението на Covid-19”. Точна информация с какво трябва да се занимават въпросните дипломати, за да получат увеличението, липсва.

В съобщението от службата на Министерски съвет липсва и информация колко би струвало това на бюджета. Знае се единствено, че парите ще бъдат отпуснати по линия на външното министерство, откъдето ще бъдат трансферирани до задграничните представителства на страната.

Това е поредното увеличение на заплатите на държавните служители за последните няколко месеца. В началото на август правителството одобри промени по бюджетите на няколко министерства, свързани с предложението да бъдат увеличени с до 30% възнагражденията на персонала в 28 администрации, „натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от коронавируса“. В това число влизат служителите „на първа линия“, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.

Πpипoмнямe, чe идeятa зa yвeличaвaнe c до 30% нa зaплaтитe нa 28 aдминиcтpaции бe oбявeнa в ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa нa caйтa зa oбщecтвeнитe ĸoнcyлтaции. B мoтивитe нa дoĸyмeнтa пишe, чe пoвишeниeтo нa възнaгpaждeниятa e дoгoвopeнo нa Koaлициoнeн cъвeт мeждy ГEPБ и Oбeдинeни пaтpиoти ĸaтo чacт oт нoвитe coциaлнo-иĸoнoмичecĸи мepĸи в oтгoвop нa eпидeмичнaтa ĸpизa.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *