Прокуратурата в Молдова разследва хазартен монопол на фирми на Божков

Прокуратурата в Молдова разследва хазартен монопол на фирми на Божков

Главната прокуратура на Молдова започва разследване на лотарийния бизнес в страната. То е на практика срещу създаването през 2016 г. на условия – лобистки законодателство и лицензи, в полза на компаниите, свързани с Васил Божков, които са монополизирали местния пазар.

За делото срещу монополизирания игрален пазар в Молдова съобщи на брифинг главният прокурор на страната Александър Стояногло, съобщава Newsmaker.md. Той посочи, че в разследването фигурират чиновници, които са действали „в свой материален интерес или в интерес на трети лица“. Някои от тях работели в икономическото министерство на Молдова и в Лицензионната палата.

Прокурорите проверяват „траекторията на действията, които са позволили да се нанесат щети на бюджета от съмнителни схеми на задгранични компании и монополен контрол на хазартния бизнес“

Публикацията напомня, че през 2016 г. управляващите в Молдова решават да намерят частен партньор на Националната лотария на страната. Такъв станала австрийската компания Novomatic AG, а в сферата на букмейкърството и лотариите – NGM Company, чийто учредител е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е основана от две български фирми – National Lottery AD и New Games AD, пише молдовската медия.

Двете принадлежат на един от най-богатите хора в България Васил Божков. През февруари 2020 на Божков бяха предявени обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, опит за подкупване на длъжностни лица, пране на пари и др., посочва още публикацията на Newsmaker.md, цитирана от Нова телевизия.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *