Прокуратурата нареди проверка на строежа и преустройствата на вила „Аглика“, купена от Божков

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи, на строеж на вила „Аглика“, намираща се в природен парк „Витоша“, относно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Предвид правомощията на прокуратурата да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове (чл. 127 т. 5 от Конституцията) ВАП е образувала преписка след като от Специализираната прокуратура (СП) е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила „Аглика“ са извършени ненужни преустройства.

ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства. Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

Припомняме, че на 30 януари МВР пусна репортаж от бившата крайградска резиденция на Тодор Живков, закупена впоследствие от укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков.

Имотът, за който става въпрос в репортажа на МВР, е луксозна триетажна къща в природен парк „Витоша“, позната като резиденция „Аглика“. Някога тя е била крайградската вила на Тодор Живков.

Намира се на 1600 м надморска височина, сгушена сред вековна борова гора, високо в планината. Общата разгъната застроена площ е 2850 кв.м. През 2012 г. резиденция „Аглика“ се предлага за продажба на цена 1100 евро на кв. м от РЗП без ДДС, или 3 135 000 евро.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *