Прокуратурата обвини Васил Божков за още 7 престъпления – убийства, изнудвания, изнасилвания

Прокуратурата обвини Васил Божков за още 7 престъпления – убийства, изнудвания, изнасилвания

Днес, 27 май 2019 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала на територията на Република България от 2012 г. Така формираното между всички обвиняеми престъпно сдружение е имало за цел да извършва съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини.

Припомняме, че в интервю пред Нова тв на 11 май т.г. собственикът на Ефбет Цветомир Найденов, основният свидетел срещу хазартния бос, обяви, че Васил Божков е поръчал убийствата на бизнесмена Манол Велев, който вече 13 години е в кома след неуспешен опит за покушение, и на конкурента си Йордан Динов, който бе разстрелян с 6 куршума в центъра на София преди 8 години.
Бизнесменът уточни, че всичко, което знае и има като доказателства, вече го е дал на прокуратурата.

Пред Нова телевизия Цветомир Николов обясни, че разполага с доказателства за мокрите поръчки на Васил Божков и изреди имената на Манол Велев, Йордан Динов, пребитите футболни рефери Христо Ристосков, и Антон Гецов, като отбеляза, че е имало и други поръчани футболни съдии. Ристосков бе звески пребит през 2006 г. от трима маскирани пред дома му в Сандански. Гецов бе пребит посред бял ден във Велико Търново през 2002 г.

Според Найденов Васил Божков отговаря напълно на описанието на главния прокурор Иван Гешев за поръчителя на пребития журналист Слави Ангелов. „Божков отговаря напълно на профила на поръчител на побоя над Слави Ангелов“, обясни Найденов и припомни думите на главния прокурор, че поръчителят е човек, който се укрива от родното правосъдие в чужбина.

На 16 май през Канал 3 Цветомир Найденов хвърли светлина и около оргиите на Васил Божков в офиса му. „Толкова бил извратен, че ЛиЛана трябвало да идва във вторник от 14 до 16, един от дните бил предназначен само за мъже – има една врата в офиса му, с баня и тоалетна. И прави оргии с мъже само, а в петък бил ден за извращения, т. нар. Великденско парти. Един от дните бил точно за такива неща – с малолетни момичета и т. н. Човекът се оказа ужасно извратен“, отбеляза Найденов.

Според главния прокурор Иван Гешев, разследването за тежки криминални престъпления срещу Васил Божков, свързани с поръчителството на убийства, рекет и незаконна търговия с културно-исторически ценности е тръгнало след открити доказателства при обиските в офисите и имотите на хазартния бос.

Божков попадна на мушката на разследващите след жалба на братя Цветомир и Боян Найденови и така бе разкрита и аферата за стотици милиони левове, свързана с хазартната игра „Национална лотария” и сенчест контрол върху Държавната комисия по хазарта.

На 17 февруари служители с контролни функции от Държавна комисия по хазарта връчиха актове за установяване на административни нарушения на фирмите на Божков Национална лотария АД, Евробет ООД, Еврофутбол ООД и Ню Геймс АД за 700 млн. лева. Парите представляват суми от неплатени през годините данъци за хазартни игри.

„Към 1993 г. когато стана наш съдружник, Божков не разбираше нищо от хазарт. Започна да ни рекетира още от 2016 г. за да му прехвърлим 60% от хазартния бизнес. 2016 г. не мислех, че ще му направят нещо. Миналия септември му казахме, че ще пуснем жалба – той каза, в тази държава никой нищо не може да ми направи. Но като ни заплаши – или дайте бизнеса или ще ви убия, нещата ескалираха и решихме да действаме“, обясни пред Нова телевизия Найденов.

По показанията на Цветомир Найденов и на брат му Боян Найденов, Васил Божков бе уличен в общо 11 престъпления.

Васил Божков избяга от България в Дубай в началото на месец февруари. Тогава Специализираната прокуратура повдигна срещу него дузина обвинения, сред които за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. 

В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния – убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари, съобщиха тогава от държавното обвинение.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *