Прокуратурата публикува снимката с имена и суми, иззета от дома на Атанас Бобоков

Прокуратурата публикува снимката с имена и суми, иззета от дома на Атанас Бобоков

От прокуратурата публикуваха част от иззетите веществени доказателства по аферата с боклука, по която бе задържан зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още 8 други души, съобщи Novini.bg. 

По-рано от държавното обвинение разкриха, че по време на разследването е иззета цветна снимка, на гърба на която са написани имена на известни личности, някои от които убити през годините на прехода.

Срещу имената на всеки един са записани различни суми – 70 млн. долара, 120 млн. лева, 300 млн. лева.

Имената са част от гериоте на прехода.

Срещу част от изброените хора фигурират и суми от сорта на 60 млн. лв., 100 млн. лв., 300 млн. лв. До бившия съветник в ДАНС Алексей Петров пък стои „150 лв“. Не е ясно колко е стар този списък, тъй като в него е например ВИС и „Васко“, и дали не става дума за деноминирани левове. Освен това там присъстват хора, които са починали от естествена смърт като бизнесмена Иван Зографски и Младен Мутафчийски, и такива, които са убити като банкера Емил Кюлев. 

От дома на А.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление, разкриха още на брифинга от прокуратурата. 

„Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, публикуваме част от иззето веществено доказателство по досъдебно производство. 

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, съобщават от прокуратурата.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления.

Прокуратурата ще настоява четирима да останат за постоянно в ареста, двама да бъдат под домашен арест.

На единия Бобоков е определена гаранция от 1 млн. лв., а на брат му се иска постоянен арест.

Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани.

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

спецпрокуратура(1)

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *