Протести в Берлин срещу мерките за борба с пандемията

Протести в Берлин срещу мерките за борба с пандемията

В столицата на Германия избухнаха нови протести заради карантината в страната през уикенда, съобщава Euronews, цитирана от Агенция „Фокус“.

Освен в Берлин, протестиращи се събраха и в Мюнхен и Щутгарт, за да демонстрират недоволството си от мерките за борба с пандемията, които правителството прилага. Според демонстрантите мерките на властите – значително по-малко стриктни, отколкото на други места в Европа – са недемократични.

Броят на починалите от COVID-19 в Германия достигна 8 хил. души, което е много по-малко от други силно засегнати страни като Испания и Франция. Междувременно мерките за борба с вируса вече биват смекчавани в Германия и магазините, религиозните сгради, училищата и музеите вече отвориха врати.

В някои случаи демонстрациите се водят от леви групи или противници на масовите ваксинации, но според експертите, това, което ги обединява, е липсата на доверие към властите.

„Това се случва често с движения, които са насочени към нещо конкретно. Сега, когато имаме коронавирусна пандемия и има ограничения, свързани с нея, можете да видите много различни хора, които се обединяват зад нещо конкретно“, казва проф. Свен Хутер, експерт по политическите движения и конфликти.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *