Проучване в Гърция: Управляващата „Нова Демокрация“ с преднина от 15,9% пред опозиционната СИРИЗА

Проучване в Гърция: Управляващата „Нова Демокрация“ с преднина от 15,9% пред опозиционната СИРИЗА

Ново проучване на общественото мнение, публикувано в понеделник вечерта, дава на управляващата дясноцентристка партия Нова Демокрация значителна преднина от 15,9% пред лявата опозиция СИРИЗА, като анкетираните също изразяват твърдата си подкрепа за настоящия премиер Кириакос Мицотакис, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от „Фокус“.

Проведена от Alco за Open TV преди навършващата се днес първа годишнина от идването на власт на дясноцентристкото правителство, анкетата открива, че 49% от респондентите вярват, че Мицотакис е най-подходящия министър-председател на Гърция – което е увеличение от 3% спрямо март – срещу 21%, които вярват, че неговият предшественик Алексис Ципрас е по-добрият за тази работа. 25% са отговорили, че не предпочитат нито един от двамата.

По отношение на начина, по който те ще гласуват, ако изборите се проведат сега (въз основа на очакваните валидни гласове), 39,9% са избрали „Нова Демокрация“ и 24% – СИРИЗА, докато лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ) е трето с 6%, следвано от Гръцката комунистическа партия (ККЕ) на четвърто място с 5,3%, националистическото „Гръцко решение“ получава 3,2%, а МеРА 25, партията, основана от бившия министър на финансите на Янис Варуфакис, събра 3%.

Безработицата се нарежда като най-големият проблем, с който Гърция се сблъсква в момента за 50% от анкетираните, като пандемията от коронавируса е на второ място с 18%. Миграционната криза и обтегнатите отношения с Турция се нареждат като сериозни проблеми съответно само за 9% и 8% от анкетираните.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *