Проф. Николай Радулов: Студентски град е свободен за наркотици чрез покровителство на влиятелни хора

Проф. Николай Радулов: Студентски град е свободен за наркотици чрез покровителство на влиятелни хора

Районът на Студентски град е обявен за град, свободен за наркотици чрез покровителство на влиятелни хора. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов за заловеното огромно количество кокаин в квартала. Той допълни, че наркоразпространението в Студентски град върви необезпокоявано години наред.

„Всички знаем, че един от основните пътища на наркотиците минава през България по един или друг начин. Има официална статистика за разпространението на наркотици в световен мащаб, в която се казва, че заловените ангро наркотици са около 3 до 5 процента от общо разпространените. Ако предположим, че тези наркотици са 5 процента, може да си представите какво е останалото количество, което се транспортира през нашите земи. Но това са само мои предположения и предположения на анализаторите. Чудно е, че на един такъв човек, който окачествиха като муле, му се доверява такова гигантско количество наркотик“, обясни експертът.

Според проф. Николай Радулов подозренията, че арестуваният в морето кокаин по някакъв начин се е оказал в Студентски град, където има мрежа за разпространение, са обосновани. Целта обаче не е била разпространение, а съхранение на дрогата. Има и друга вероятност, свързана с това дали момчето всъщност не е участник в група, която е откраднала наркотиците отнякъде.

„Това момче не ми изглежда толкова сериозно, че да му бъде поверено такова голямо количество наркотик. Загадката е как наркотикът се е оказал в него. Никому не е ясно с кого е свързан. Той не е част от това, което виждам и чувам от мрежата в Студентски град и като че ли въобще не принадлежи към света на наркотрафика“, допълни той.

По думите на експерта въпросите трябва да бъдат отправени към специалните служби с акцент ГДБОП. Тяхно е задължението да следят пътя на наркотика и да се борят с наркоразпространението, каза още проф. Николай Радулов.

В ГДБОП предстоят сериозни промени, смята експертът.

„Има лагери и преразстановки, което вероятно е известно на ръководителите на сектор „Сигурност“, затова считат, че ако в тази обстановка ГДБОП се използва в такава акция, тя може и да не бъде успешна. Бяхме позабравили съществуването на ДАНС, доста време не бе участвала в сериозна операция и тяхното появяване е една заявка, че може би ще започне да се работи по корупцията, защото наличието на зам.- министър говори за корупция“, коментира експертът.

Според проф. Николай Радулов точно влиятелният бизнес използва своите политически връзки, за да си решава проблемите и точно в това се състои корупцията – възможността да влияеш върху сделки, данъци, върху начините, по които дадена компания си разпространява стоките.

„Скандал след скандал с министри, зам.-министри, ръководни кадри в държавната администрация. Срещите с бизнесмени стават обикновено на форуми, а не на четири очи, не с любовни писма по телефона, не и с епистоларна връзка с дебели пликове“, каза още експертът.

По думите на проф. Радулов между всички акции от последните дни има една обща връзка – те се случват едва тогава, когато вече има извършени престъпления, а изгодите са изконсумирани.

„Съмнявам се, че специалните служби не са знаели за начина и темпа на забогатяване, но са ги търпели. Ситуацията в специалните служби и МВР е такава, че никой не може да предприеме нещо спрямо публично известните фигури без разрешение от най-високо“, допълни проф. Радулов.

Моето виждане е, че натискът да се доказва, че се борим с корупцията е толкова силен, че се жертват най-немилите фигури. Има други фигури, по-близки до властта, по-невидими. Тези, които знаят най-малко какво точно и как прави властта, за да забогатее, ще бъдат жертвани първи“, коментира проф. Николай Радулов.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *