Пуснаха под гаранция задържаните за погрома на протеста пред бившия Партиен дом

Пуснаха под гаранция младежите, задържани за погрома на протеста във вторник пред бившия Партиен дом, предаде репортер на Novini.bg.

Софийският районен съд не уважи искането на Районната прокуратура и пусна под парична гаранция четиримата младежи, задържани за хулиганските прояви на протеста в София на 14 юли.

Мярката не е окончателна, подлежи на обжалване и протест пред Софийски градски съд до 23 юли.

Съдът, след като чу страните, прецени, че четиримата младежи няма да се укрият или извършат друго престъпление. Съдът прецени, че няма основание на база събраните доказателства, да им бъде налагана най-тежката мярка „задържане под стража“.

На Акив Бичев е наложена парична гаранция от 1000 лв. На Дейвид Георгиев, който е осъждан два пъти, 2000 лв. гаранция. Иван Колев ще бъде пуснат срещу 1000 лв., а Любомир Велков срещу 1500 лв.

Четиримата са привлечени към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК за това, че:

На 14.07.2020 г. в гр. София, пл. „Княз Александър I“, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета, срещу сградата на Народно събрание 2, западен вход и срещу служители на МВР охраняващи мероприятието, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – по време на масов граждански протест, в обстановка, отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразили абсолютно незачитане на правните норми.

От Софийска районна прокуратура съобщиха, че младежите са организирани в социалните мрежи с цел извършване на подривни действия на протеста. От доказателствата по делото става ясно, че действията им не са спонтанни, а организирани.

Установено е, че са изготвяни списъци, в които фигурират имената на четиримата участници в опита за метеж. За тези си действия те са щели да получат финансово възнаграждение.

Има дълга кореспонденция за събирането на лица, които да провокират по време на протеста в София, съобщиха още от прокуратурата. Органите на реда все още установят организаторите.

За извършените от обвиняемите престъпления законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Защитниците оспориха искането на прокуратурата за „задържане под стража“. Те твърдят, че няма преки, а само косвени доказателства и може да се говори само за съучастие в безредици.

Един от обвиняемите Иван Колев заяви, че е бил на протеста, но с приятелката си и когато е видял, че безредиците започват си е тръгнал. „Хванах гаджето за ръка и си тръгнах“, заяви обвиняемият.

Колев обясни, че е съгласен на всяка друга мярка, но не и да лежи килия до килия с убийци.

Другият обвиняем младеж Любомир Велков обясни, че не заслужава да лежи в ареста до опасни хора.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *