Путин и Лавров са се извинили на Вучич за поста на Захарова

Путин и Лавров са се извинили на Вучич за поста на Захарова

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че руският му колега Владимир Путин и първият дипломат на Москва Сергей Лавров са му се извинили за поста в социалните мрежи на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, в който тя коментира визитата на сръбската делегация в Белия дом, предава руската агенция РБК, цитирана от „Фокус“.

„Путин, както и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, досега не са ми се извинявали никога за нищо. А заради това те го направиха и двамата. При това аз даже не съм споменавал за инцидента“, заяви Вучич пред сръбската държавна телевизия РТС.

Изявлението на държавния глава на западната ни съседка дойде след телефонен разговор с Путин. Той отбеляза, че инцидента с поста на Захарова е несъществен за него, защото в Сърбия има депутати, които „говорят глупости“ за Русия и не се извиняват. По неговите думи, реакцията на руските власти показва колко много страната уважава Сърбия и него лично.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков потвърди, че президентът се е извинил за „невнимателния пост“.

Припомняме, че миналата събота Захарова публикува във Фейсбук колаж от две снимки – едната как Вучич седи на обикновен стол в центъра на Овалния кабинет пред бюрото на Тръмп, а другата снимка е кадър от известна сцена от филма „Първичен инстинкт“, в която актрисата Шарън Стоун също седнала на стол, преметнала крак върху крак. А коментарът на говорителката е: „Ако са ви поканили в Белия дом, а са сложили стола ви така, че все едно сте на разпит, седнете като на втората снимка. Който и да сте.“

На това остро реагира директорът на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич. „Не ви позволявам да нападате горда Сърбия! Не ви е срам!“, написа той в „Туитър“. И припомни, че Вучич никога не е изричал дори една грозна дума за Русия и даже веднъж чакал час и половина Путин да го приеме.

Захарова дописа поста си във „Фейсбук“ с молба за извинение. Но посочи, че не била разбрана правилно. Критиките ѝ всъщност били към Тръмп и неговото високомерно поведение към Вучич.

Самият Александър Вучич реагира лаконично.

В ефира на TV Pink, Вучич, който в момента е в Брюксел, заяви, че „такова уважение от страна на САЩ не сме получавали от времето на Втората световна война и когато президентът Ричард Никсън беше на визита (в Югославия, бел. ред.) през 1970 г.“

„Мария Захарова, примитивизмът и липсата на възпитание, които тя демонстрира, говорят за самата нея и тези, които са я поставили на този пост. Нека те се занимават с това, аз няма да ѝ отговарям“, заяви сръбският президент.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *