Путин: Москва отпуска на Минск кредит от $1.5 млрд.

Путин: Москва отпуска на Минск кредит от $1.5 млрд.

Руският президент Владимир Путин счита, че гражданите на Беларус сами и без външен натиск трябва да се оправят с възникналата в страната ситуация. Това той обяви след разговора на четири очи в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко, срещу избора на когото за шести пореден мандат са нестихващите протести в страната.

„Ние сме за това, беларусите сами, без подсказване и натиск извън спокойния режим и диалог, да се оправят в тази ситуация и да намерят общо решение“, каза Путин, цитиран от ТАСС. Той отново поздрави Лукашенко за победата на изборите: „Искам да ви пожелая всичко най-добро и успехи“, допълни Путин.

Руският президент заяви също, че счита за логично, своевременно и целесъобразно предложението на Лукашенко за промени в конституцията на Беларус. За реализацията на тази идея вече е създадена съответната структура начело със зам.-председателя на конституционния съд на страната, отбеляза Путин.

„Уверен съм, че, като се име предвид вашият опит с политическите дела, работата и по това направление ще бъде организирана на най-високо ниво и това ще позволи да излезете на нови рубежи в развитието на политическата система на страната, следователно и ще се създадат условия за нейното по-нататъшно развитие“, подчерта руският президент.

Кредит от $1.5 млрд.

Русия отпуска на Беларус държавен кредит в размер на $1.5 млрд., каза още Путин. Той отбеляза, че по-рано руският премиер Михаил Мишустин е провел в Минск успешни преговори по всички направления.

Путин разчита, че информацията за кредита ще се отрази на финансовите пазари: „Неслучайно споменах кредита, който Русия планира да предостави в близко време на Беларус. Надявам се, че това ще се отрази по съответния начин на финансовите пазари“, каза той.

По-рано финансовият министър на Беларус Юрий Селиверстов отбеляза, че за текущата година страната има да изплаща около $3.6 млрд. по валутния си дълг, като $2 млрд. вече били изплатени. По данни на министерството към юли външният дълг на Беларус е за общо $18 млрд.

Придържане към договореностите

Путин заяви, че Москва ще се придължа към предишните договорености с Минск, в това число и във формата на Съюзната държава и Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКБ).

„Разглеждаме Беларус като наш най-близък съюзник – обърна се той към Лукашенко. – Безусловно, както нееднократно ви казах в телефонните ни разговори, ще изпълним поетите от нас ангажименти“. 

Той припомни, че това са договорки от началото на 90-те години, когато той не е бил президент, но „това няма значение, има значение, че държавата Русия е поела определени отговорности, и независимо от това кой е на власт в момента, страната трябва да ги изпълнява“.

Руските военни няма да останат в Беларус

Воените подразделения на Русия ще се върнат по местата си на постоянна дислокация след завършването на съвместните учения в Беларус, каза Путин. Той припомни, че днес са започнали тези планирани още през 2019-а учения, които ще продължат няколко дни.

„За военните това е, в известна степен, рутинна работа – свързана е с подготовката на войските. Повтарям още веднъж, за да няма никакви спекулации: това мероприятие бе планирано и даже обявено още миналата година“, допълни той.

Руският президент каза още, че двете страни ще продължат взаимодействието си в сферата на отбраната. Той уточни, че става дума на първо място за отбранителните предприятия, където се развива голяма кооперация „при това в достатъчно чувствителни области“.

Прогнози

Преди днешната среща на Путин с Лукашенко „Независимая газета“ прогнозира в коментар, че целта на срещата е обединяването на Русия и Беларус, като се започне със създаването на единна армия.

В замяна на исканите от Лукашенко кредит и евтини газ и петрол, политологът Александър Класковски счита, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи.

„Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури“, коментира той пред БНР.

Визитата на Лукашенко е на фона на продължаващите мощни антиправителствени протести в Беларус. В неделя в столицата Минск се събраха отново десетки хиляди недоволни от управлението на Лукашенко. Протести имаше и в други големи градове. Съобщено бе за над 400 арестувани.

Путин вече призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той дори обяви, че има резерв в руските силовите структури, който е в готовност да замине на помощ на правителството в Беларус, при необходимост.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *