Путин предлага въвеждане на данък „богатство“

Путин предлага въвеждане на данък „богатство“

Руският президент Владимир Путин предложи от 1 януари 2021 г. да бъде вдигнат данъкът върху доходите на физическите лица от 13 на 15% за гражданите с доходи над 5 млн. рубли (близо 73 000 долара) годишно, предаде БНР.

В телевизионно обръщение към гражданите Путин подчерта, че с по-високата ставка няма да се облагат всички доходи, а само тази част, която надхвърля 5 млн. рубли на година.

„Но и това ще даде на бюджета около 60 млрд. рубли (близо $875 млн.) годишно“, каза той.

Държавният глава отбелязва, че тези средства ще бъдат насочени към лечението на деца с редки заболявания.

Държавният глава настоя всички семейства с деца до 16-годишна възраст да получат по 125 евро и през юли. Владимир Путин предложи също така удължаване на мерките в подкрепа на безработните до края на август, разширяване на програмата за нисколихвени ипотечни кредити за младите семейства и намаляване на данък печалба в IT-сектора от 20 на 3%.

В заключение президентът подчерта, че поправките в конституцията ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от гражданите на предстоящото всенародно гласуване. Най-важната от тях предвижда възможността Путин да се кандидатира за президент и след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *