Първа среща между Тръмп и Пенс в Белия дом след щурма на Капитолия

Първа среща между Тръмп и Пенс в Белия дом след щурма на Капитолия

В навечерието на обсъждането на възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп, настоящият държавен глава на САЩ и вицепрезидентът Майк Пенс изпратиха сигнал за единство, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитиран от Агенция „Фокус“.

Двамата се срещнаха в Белия дом за първи път след бурните събития на Капитолия и проведоха „добър разговор“, разкри високопоставен държавен служител. И двамата са изразили желание да продължат „работата си в полза на страната“ до края на мандата на Тръмп следващата сряда.

Правителственият служител подчерта, че Тръмп няма намерение да подава оставка заради събитията от миналата сряда в сградата на Конгреса на САЩ. Пенс, от друга страна, няма намерение да прилага 25-та поправка към Конституцията, която позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президента, ако държавният глава бъде признат за неспособен да изпълнява длъжността.

Американските демократи оказват натиск върху Пенс да приложи това изменение след штурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп. В понеделник те представиха съответния проект на резолюция пред Камарата на представителите. Пенс трябва да се произнесе по нея в срок от 24 часа.

Ако вицепрезидентът не направи това, демократите искат Камарата на представителите да гласува за повдигане на обвинение срещу Тръмп за бунта. Според Конституцията това ще доведе до процедура за импийчмънт в Сената – другата камара на Конгреса.

Пенс винаги е показвал лоялност към Тръмп през последните четири години, но се дистанцира от президента през последните няколко дни. Той отказа да приеме искането на Тръмп неговият вицепрезидент да блокира официалното потвърждение на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в ролята му на председател на Сената.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *