Радев отложи датата на изборите

Днес подписах указ за провеждане на парламентарни избори на 4 април. Това обяви президентът Румен Радев по време на обръщение към нацията. За първи път изборите ще бъдат провеждани в условия на пандемия и с машинен вот, припомни президентът.

От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес. Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условията на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия, за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност“, заяви още Радев.

Той допълни, че в последните месеци се е откроила необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина.

Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затрудени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи“, заяви още Радев.

Държавният глава проведе серия от срещи около организацията на предстоящите парламентарни избори в пандемична обстановка през последните две седмици.

Първоначално през есента на 2020 г. президентът каза, че вотът ще е на 28 март, но след това от екипа му допуснаха възможност датата да бъде сменена. В първите дни на новата година Радев заяви, че ще издаде указ с датата на президентските избори до края на месеца.

От ГЕРБ настояха Радев да спази първоначалното си намерение.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *