Радев ще мисли за датата на изборите до края на януари

До края на януари ще излезе мой указ, в който се определя датата на изборите. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, добавяйки, че дотогава ще продължат консултациите по темата, започнали вчера. „Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите“, добави той.

„Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите, а сега говори, че някой друг иска да ги отлага – това е безочие“, каза държавният глава. Така той отговори на обвиненията на премиера от вчера и днес, че иска да отложи изборите, след като веднъж вече е заявил твърдата си позиция, че вотът трябва да е на 28 март.

„Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите, посочи Радев. Преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID-19“, каза още президентът.

Той припомни, че решението за датата го взема президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет и от парламентарното мнозинство. „Посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания, не виждам конкретни резултати“, коментира той. „Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори.“

Малко по-рано днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че парламентът има готовност за спешни промени в изборния кодекс, така че да бъде гарантирано правото на глас на гражданите, заразени с Covid-19 и на карантинираните. „Мандатът е до 26 март, между 26 февруари и 26 март, ако датата е 28 март по Конституция да свикваме извънредно заседание на Народното събрание. Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица с намалено време между първо и второ четене“, каза тя и добави, че най-подходящата дата за вота е посочената от президента Румен Радев – 28 март.

„Тези консултации явно са заради това да може той (президентът – бел. ред.) по някакъв начин да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкара и даде дата за избори преди един месец. Защо и как президентът сега търси причина, за да промени датата, нека сам той да отговори, да не търси причина в медицинската ситуация в страната. Дори да я промени, той има единствен и само той има правото да посочи датата, така че за нас от ГЕРБ няма значение коя е датата, ние сме готови за избори“, обясни председателят на НС.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *