Разследват бившия румънски премиер Калин Попеску Търичану за подкуп от 800 000 долара

Румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) е изпратила днес на главния прокурор на страната дело, в което бившият премиер Калин Попеску Таричану е обвинен във вземане на подкуп, съобщава сайтът „Зиаре“, цитиран от БНР.

В съобщение на НДБК се посочва, че делото е изпратено на главния прокурор с искане за разрешение от държавния глава за започване на наказателно преследване срещу Таричану, който по време на извършването на предполагаемото престъпление е изпълнявал длъжността премиер.

Според прокурорите от НДБК Търичану, който е бивш премиер (2004-2008 г.), бивш председател на Сената (2014-2019 г.) и бивш лидер на вече несъществуващата партия Национално либерална партия, е заподозрян във вземане на подкуп от 800 000 долара.

„Въпросното лице е получило пряко в периода 2007-2008 г. от представителите на една австрийска компания материални ползи на стойност 800 000 долара, изразяващи се в заплащане на консултантски услуги. В замяна на това той е използвал правомощията си, за да бъдат приети серия от правителствени решения в полза на тази компания“, твърдят прокурорите.

Те посочват, че сумата от 800 000 долара е била преведена на базата на фиктивни договори, сключени с няколко офшорни компании, и е била използвана от Таричану за покриване на разходи за предизборна кампания.

„Делото беше образувано през 2018 г. след обединението на три наказателни дела, едно от които е поето от НДБК по искане на австрийските съдебни власти“, се посочва в съобщението на антикорупционната агенция.

Съгласно действащите законови и конституционни разпоредби наказателно преследване срещу Таричану, който в момента е сенатор, може да започне само след разрешението на Сената, отбелязва „Зиаре“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *