Ремдесивир, използван срещу Covid, е донесъл $900 млн. на производителя си

Ремдесивир, използван срещу Covid, е донесъл $900 млн. на производителя си

Благодарение на продажбите на това лекарство, компанията „Джилийд сайънсис“ (Gilead Sciences), която го произвежда, отбеляза 17 процента ръст на тримесечния си оборот до 6,58 млрд. долара, съобщава „Фигаро“.

Антивирусното лекарство „Ремдесивир“, използвано за болнично лечение на пациенти с Covid-19, вече е донесло на своя производител „Джилийд сайънсис“ (Gilead Sciences) печалба от близо 900 млн. долара през третото тримесечие, съобщи фармацевтичната компания, цитирана от АФП.

Благодарение на продажбите на този медикамент, първоначално създаден срещу хеморагична треска от ебола, компанията отбеляза ръст на тримесечния си оборот с общо 17 на сто до 6,58 млрд. долара. „Джилийд сайънсис“ отчита нетна печалба от 360 млн. долара.

Ремдесивир, чието търговско наименование е „Веклури“ (Veklury), е едно от първите лекарства, които показват относителна ефективност при съкращаване на времето за възстановяване на пациентите, хоспитализирани с коронавирус, с няколко дни. Не е доказано обаче, че намалява смъртността.

Американският президент Доналд Тръмп, който се разболя от Covid-19 в началото на октомври, също бе лекуван с Ремдесивир в продължение на пет дни, наред с други лекарства, посочва „Фигаро“.

Американската агенция по лекарствата (FDA) издаде постоянно разрешение за лекарството на 22 октомври, което по този начин се превърна в единственото специфично лечение срещу Covid-19, одобрено за постоянно, а не временно в Съединените щати. Европа и други страни също временно разрешиха ремдесивир от пролетта.

Припомняме, че в средата на октомври правителството обяви, че България спешно купува Ремдесивир и отпуска 2,1 млн. лв. за закупуването на 2500 флакона.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *