Републиканците в Сената обмислят дали да подкрепят отстраняването на Тръмп преди 20 януари

Сенаторите от Републиканската партия се колебаят дали да подкрепят оставането на президента Тръмп на власт до 20 януари, след като членовете на неговия кабинет обмислят оставката му или позоваването на 25-та поправка на конституцията за отстраняването му от длъжност, пише американският вестник The Hill, цитиран от Агенция „Фокус“.

Лиза Мурковски от Аляска стана първият републикански сенатор, която призова Тръмп да подаде оставка, заявявайки в петък следобед, че той „е причинил достатъчно щети“.

„Искам той да подаде оставка. Искам да си тръгне ”, каза тя пред Anchorage Daily News.

Ден по-късно сенатор Пат Тоуми от Пенсилвания, който ще се пенсионира в края на 2022 г., заяви, че действията на Тръмп стигат до нивото на импийчмънт.

„Мисля, че президентът е извършил нарушения, достойни за импийчмънт“, каза Тоуми пред Fox News по време на интервю.

Коментарите на Мърковски и Тоуми оказват натиск върху републиканските центристи, като Мит Ромни (Юта) и Сюзън Колинс (Мейн), които към момента не са коментирали въпроса дали Тръмп трябва да се оттегли или да бъде отстранен от длъжност.

Ромни, единственият републикански сенатор, който гласува в полза на импийчмънт на Тръмп през февруари, обвини президента, че е подбудил тълпа привърженици да щурмуват Капитолия, докато Конгресът преброяваше гласовете на избирателната колегия в сряда.

Конгресменът Гарет Грейвс от Луизиана в петък призова Тръмп да се оттегли от поста си, въпреки че заяви, че не подкрепя импийчмънта срещу президента или позоваването на 25-та поправка.

„Той на практика трябва да подаде оставка. И това, което искам да кажа, е, че той на практика не трябва да говори там, да бъде облечен в пълния авторитет и власт на Белия дом, може би дори технически да намери начин да предаде ключовете на вицепрезидента Пенс, “ каза той.

Сенаторът Бен Сасе от Небраска, виден консервативен представител и потенциален кандидат за президент през 2024 г., заяви в четвъртък, че ще обмисли да гласува за отстраняване на Тръмп при импийчмънт – нещо, срещу което гласува преди по-малко от година, когато демократите от Камарата на демократите организираха импийчмънт по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието.

„Ако се съберат и има процес, определено ще обмисля какви обвинения могат да повдигнат, защото както Ви казах, вярвам, че президентът е пренебрегнал своята клетва“, каза Сасе в интервю за „CBS тази сутрин“.

„Той даде клетва пред американския народ да съхранява, защитава и пази Конституцията. Той действа срещу това“, каза Сасе. „Това, което направи, беше отвратително.“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *