„Росатом“ е готов да включи още компании в строежа на АЕЦ „Белене“

„Росатом“ е готов да включи още компании в строежа на АЕЦ „Белене“

„Росатом“ е готова да разшири състава на участниците в консорциума, който се състезава в конкурса за строителство на АЕЦ „Белене“. Това съобщи заместник-генералният директор на руското дружество Кирил Комаров, който също така отговаря за развитието и международния бизнес в държавната корпорация, съобщи БГНЕС.

„Консорциумът далеч не изчерпва международните компании, които могат да участват в този проект“, заяви той.

През юни тази година тpи мeждyнapoдни фирми oт ĸъcaтa лиcтa зa peaлизaциятa нa AEЦ „Бeлeнe“ ce oбeдиниxa, пoдпиcвaйĸи мeмopaндyм зa cътpyдничecтвo. Това бяха „Pocaтoм“, фpeнcĸaтa c Frаmаtоmе ЅАЅ и aмepиĸaнcĸaтa Gеnеrаl Еlесtrіс Ѕtеаm Роwеr. 

Те вcъщнocт обединиха ycилиятa cи зa yчacтиe в пpoцeдypaтa зa избop нa cтpaтeгичecĸи инвecтитop зa изгpaждaнeтo нa AEЦ „Бeлeнe“.

Претенденти за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ са още Китайската национална атомна компания и Корейската корпорация за водна и атомна енергетика.

Припомняме, че по думите на енергийния министър Теменужка Петкова процедурата за избор на изпълнител на проекта върви, но се бави заради ограниченията, наложени във връзка с Covid-19. „Това, което забави целия този процес, е свързано с възможността и нашия ангажимент да осигурим достъп на всички тези екипи до информационната стая за този проект, която е ситуирана в НЕК“, посочи през лятото министърът.

Тя е категорична, че въпреки новите амбиции за нови ядрени реактори по американска технология в АЕЦ „Козлодуй“, страната ни няма как да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене“. Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. „Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент“, обясни преди месец Петкова.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *