Румен Гълъбинов: Намаляването на ДДС за ресторанти и хотели е полезна антикризисна мярка (ВИДЕО)

Тепърва на България ѝ предстои масирано въвеждане на диференцирани ставки в ДДС. Това ще е полезно и за икономиката, и за гражданите. Намаляването на ДДС за ресторантьорите и хотелиерите е полезна антикризисна мярка. В нея има икономическа и социална логика. Ще се оживи не само ресторантьорският бизнес, но и туризма като цяло.

Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов пред бТВ.

За „Лице в лице“ той обясни, че с намаляването на ДДС и други сектори на икономиката ще поискат облекчения. Той е на мнение, че ние сме една от малкото страни в ЕС, заедно с Дания, които нямат диференцирани ставки.

Според него трябва да се вдигне прага за регистрация по ДДС.

„Сега е 50 хил. лв., което е много малко. Еврокомисията ни дава право освен да намалим ставката на ДДС до 15%, да вдигнем прага до 100 хил. лв. Всички, които работят до 100 хил. лв. годишен оборот – да имат право да плащат патентен данък. Така ще се окаже помощ на бизнеса и на местното управление – пари ще влязат в бюджетите на общините“, подчерта той.

Гълъбинов уточни, че е необходима ускорена амортизация – в предприемачите ще останат повече средства и по-бързо ще стигнат до данъчния кредит. Така ще закупят нова техника, ще обновят материалните си активи, но и нематериалните – сертификати и лицензи.

„България е единствената страна с плосък данък, но няма необлагаем минимум. Трябва да въведем необлагаем минимум, за да остават повече пари в ниско доходните, в тези 20%, които печелят най-малко“, изтъкна той.

А главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов подчерта, че данъците съществуват, за да покриват разходите.

„Ако искаме по-ниски данъци, трябва да видим как да намалим разходите и да започнем да намаляваме данъците там, където данъците най-много изкривяват стимулите за добро икономическо поведение и просперитет –т.е данъците, които тежат на хората, които работят, спестяват, иновират“, обясни той.

Според него ако има нужда от антикризисна мярка, тя по-скоро в момента би била да се намалят осигуровките.

По думите му е добре да се прави социална политика през разходите, които могат да се насочват към нуждаещите се.

„Не можем да намалим ДДС на всичко. Трябва да мислим и как да направим по-ефективни държавните харчове. Иначе тръгваме по популисткия път“, коментира Богданов.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *