Румъния получи първата голяма пратка от поръчаната американска система за ПВО „Пейтриът“

Румъния получи първата голяма пратка от поръчаната американска система за ПВО „Пейтриът“

Основните елементи на първото звено на ракетната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ бяха доставени на румънската армия от САЩ, предава местният портал Digi24, цитиран от Агенция „Фокус“.

Това съобщи Министерството на отбраната на тази страна и според съобщенията от Букурещ се очаква системата да влезе в употреба до края на годината.

Според портала Balkan Security Network северната съседка на България е поръчала седем системи за ПВО Patriot, за които данъкоплатците на страната ще отделят общо 3,9 милиарда щатски долара.

Това продължи процеса на укрепване на способностите на румънската армия, тъй като тази система за противовъздушна отбрана пристигна само няколко дни след два изтребителя F-16 и в момент, когато бе обявена инвестицията от 130 милиона долара във въздушната база в Клуж, в разгара на напрежението в Черноморския регион.

Първото звено „Пейтриът“ ще бъде прехвърлено в Националния център за подготовка на противовъздушна отбрана на румънската армия в пристанището Констанца на Черно море, където ще бъдат извършени тестове за приемане и проверяване на новото оборудване.

Очаква се до края на годината първата единица от системата за ПВО да бъде въведена в експлоатация. Според съобщенията, става въпрос за най-новата версия на „Пейтриът“.

Страната отдели 3,9 милиарда долара за закупуването на системите, за които ще получи 28 пускови установки и повече от 180 ракети за различни цели, резервни части, оборудване за поддръжка, пакет за логистична поддръжка и услуги за обучение.

Според румънското министерство на отбраната това е система, която е тествана в активна употреба и в бой, а след приемането й армията на тази страна ще може да унищожава всички видове вражески цели във въздушното пространство.

Доставката на всичките седем системи се очаква до края на 2022 година.

Това продължи процеса на модернизиране на румънската армия със западни системи, тъй като преди това страната закупи общо 14 модернизирани изтребители F-16 от Португалия. Очаква се още два самолета да бъдат доставени до края на годината и още следващата година.

Съединените щати обявиха инвестиция от 130,5 милиона долара в обновяването и разширяването на капацитета на авиобаза Кампия Турзий, след което тази база ще прерасне в най-големия въздушен център на НАТО на Балканския полуостров.

„Букурещ и НАТО виждат укрепването на капацитета на Румъния за защита на въздушните и морските ни граници като един от приоритетите след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., особено след като Черно море се превърна в сцена на чести прихващания на самолети на Северноатлантическия съюз и Русия и големи военноморски учения“, добавя порталът

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *