Руската ваксина против Ковид-19 е готова за масово прилагане още през октомври

Руската ваксина против Ковид-19 е готова за масово прилагане още през октомври

Първата официална ваксина срещу COVID-19 изглежда е напът да се появи на бял свят, след като руският здравен министър Михаил Мурашко потвърди, че клиничните тестове са приключили успешно, съобщава агенция „Интерфакс“, цитирана от „Канал 3“.

Държавният институт „Гамалей“, който разработва въпросната ваксина, подготвя документи за регистрация на ваксината, а прогнозите са, че още през октомври ще са готови и първите медикаменти за широка употреба.

„Планираме по-мащабно ваксиниране през октомври“, потвърди Мурашко, но и подчерта, че първи от лекарството ще се възползват медиците.

Остават все пак опасенията, че не са спазени всички необходими научни процедури, за да е сигурно, че ваксината срещу COVID-19 няма да предизвика неочаквани негативни ефекти върху здравето на хората. Подобни възгласи се чуват от редица европейски страни, като Великобритания и Франция.

Несъмнено първите резултати ще бъдат подложени на широк международен дебат, тъй като на практика целият свят тръпне в очакване за позитивни новини, които да сложа край на здравната криза, обхванала повече от 17 млн. души по целия свят и засегнала милиарди с оглед противоепидемичните мерки за опазване здравето на населението.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *