Руските власти планират арест на Навални при завръщането му от Германия

Руските власти планират да арестуват опозиционера Алексей Навални при завръщането му в Русия. Това съобщиха от Федералната служба за изпълнение на наказанията, предава БНР.

Очаква се Алексей Навални да пристигне на московското летище „Внуково“ в неделя вечерта с полет от Берлин на авиокомпанията „Победа“.

Той беше откаран по спешност в берлинската клиника „Шарите“, след като през август припадна по време на полет от сибирския град Томск за Москва.

Няколко европейски лаборатории потвърдиха наличието на следи от бойното отровно вещество „Новичок“ в организма на Навални, а самият той обвини руските спецслужби в опит за убийство.

На 29 декември Федералната служба за изпълнение на наказанията обяви опозиционера за издирване, а на 12 януари поиска от съда да замени с ефективна негова условна присъда по дело за финансови злоупотреби от 2014 г.

Тогава критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, за което той твърди, че е политически мотивирано.

По същото време следственият комитет заяви, че е образувалано ново наказателно дело срещу Алексей Навални, обвинявайки го в незаконно изразходване на публични дарения за организации, които той контролира, за свои лични нужди.

Руският разследващ комитет, който разглежда сериозни престъпления обвини Навални и неназовани лица в мащабна измама, заявявайки, че той и други лица са похарчили 356 милиона рубли (4,81 милиона долара), дарени на организации, които той контролира, за свои лични нужди.

Навални отговори на обвиненията в Туитър, заявявайки, че разследването е изфабрикувано и изглежда като истерична акция, поръчана от Путин.

Той каза, че е предвидил, че властите ще се стремят да го вкарат в затвора, след като не са успели да го убият.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *