Руски генерал: С-500 ще може да унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

Противоракетната система С-500 „Прометей“ ще има способността да унищожава хиперзвукови оръжия в околоземното пространство. Това обяви командирът на руските въздушно-космически сили (както руските власти наричат военновъздушните си сили) ген. Сергей Суровикин в интервю за „Червена звезда“, цитирано от News.bg.

По-рано за това, че С-500 ще може да прехваща цели на стотици километри от Земята, говори главният конструктор на концерна-разработчик на С-500 „Алмаз-Антей“ Павел Созинов.

По думите на Суровикин, техническите характеристики на С-500 позволяват този комплекс да се отнесе към първото поколение системи за противокосмическа отбрана.

„Заложените характеристики в системата за противовъздушна отбрана С-500 позволяват да се унищожават освен аеродинамични и балистически цели, хиперзвукови оръжия от всички модификации, включително в близкия космос“, отбеляза главнокомандващият.

Той също така изрази увереност, че аналози на тази система по принцип не съществували.

С-500 „Прометей“ (OКР „Триумфатор-М“) е ново поколение система за противовъздушна отбрана „земя-въздух“. Той е универсален комплекс с далечно действие и височинно прехващане с повишен потенциал за противоракетна отбрана. Системата е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери), както и крилати ракети.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *