Ръстът на COVID случаите в Китай натисна петрола

Ръстът на COVID случаите в Китай натисна петрола

Цените на петрола паднаха в понеделник заради опасенията от нови ограничения в Китай, където новозаразените с коронавирус се увеличават, предава Reuters. Страховете относно глобалното търсене на гориво растат и на фона на удължените локдауни в Европа.

Към 08:20 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.57% до 55.11 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI – с 1.13% до 51.63 долара за барел. Миналата седмица и двата бенчмарка поскъпнаха до близо едногодишен максимум.

В континентален Китай се наблюдава най-голямото ежедневно нарастване на вирусни инфекции за повече от пет месеца, съобщиха властите в понеделник, когато новите инфекции растат и в провинция Хъбей, който заобикаля столицата Пекин. Шиджиажуан, столицата на провинцията и епицентърът на новото огнище, е блокиран, а на хората и превозните средства е забранено да напускат, тъй като властите се опитват да овладеят разпространението.

Понастоящем по-голямата част от Европа е под най-строгите ограничения, според индекса за строгост на Оксфорд, който проследява мерки като забрани за пътуване и затваряне на училища и бизнеси.

И все пак загубите на цените на петрола бяха ограничени от плановете за избрания президент на САЩ Джо Байдън да обяви тази седмица нови стимули за трилиони долари за облекчаване на коронакризата.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *