Сателитът, който може да „вижда“ и през стени

Преди няколко месеца Capella Space пусна сателит, правещ ясни изображения с невероятна разделителна способност и можещ да прави снимки дори през стените на някои сгради. Сега компанията лансира и услуга за поръчка да такива картини. 

За разлика от повечето масивни спътници за наблюдение, които обикалят Земята, нейният Capella 2 може да заснема ясни картини и през нощта, и през деня, както и в облачно и дъждовно време. Разработката идва в отговор на простичка констатация – във всеки момент на едното земно полукълбо е нощ, а в половината свят като цяло времето е облачно.

„Когато комбинирате тези две неща заедно, на около 75% от Земята във всеки един момент ще бъде облачно или нощно време, или и двете“, коментира Паям Баназаде, бивш системен инженер в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, пред Futurism.

След пускането на своя сателит Capella наскоро стартира и платформа, позволяваща на правителствени или частни клиенти да искат изображения на каквото и да е по света. Тази възможност ще бъде подкрепена технологично с разполагането на още шест сателита през следващата година.

Опцията обаче звучи малко зловещо от гледна точка на поверителността на личния живот.

Но Баназаде фокусира вниманието върху възможностите, които дава технологията. Към момента космическото наблюдение на планетата е съпроводено от куп пропуски, тъй като оптичните сензори не могат да „виждат“ през облаците.

„Ако е облачно, ще видите облаците, а не какво се случва под тях. И ако няма много светлина, ще ви бъде наистина трудно да получите полезно изображение.“

Технологията работи на същия принцип, по който делфините и прилепите използват ехолокацията. Устройството изпраща мощен 9.65GHz радиосигнал до целта на земята и след това събира и интерпретира отразените данни.

За целта новият сателит не използва традиционните камери, а радар със синтезирана апаратура (SAR). Capella не е изобретила технологията SAR, но Баназаде изтъква, че компанията е първата в САЩ, която я предлага и я прави по-лесно достъпна за клиентите по света.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *