САЩ наложиха санкции на украинци за дискредитиране на Байдън

САЩ наложиха икономически санкции на три украински медии за публикуване на фалшиви новини и на седем физически лица, в това число четирима украинци, обвинени, че са помагали на адвоката на Тръмп Руди Джулиани да дискредитира Джо Байдън, предават БНР и БТА.

Тези физически и юридически лица са част от „свързана с Русия чуждестранна лобистка група“, близка до украинския депутат Андрей Деркач, заяви американското финансово министерство, цитирано от агенция Франс прес.

„Руските дезинформационни кампании срещу американски граждани са заплаха за нашата демокрация“, се казва още в изявлението.

Самият Деркач вече беше санкциониран през септември от САЩ, които го смятат за руски агент. В края на 2019 г. той се срещна с Джулиани, който искаше информация в подкрепа на твърдения за свързана с Украйна корупционна дейност на Джо Байдън и сина му Хънтър.

През май т.г. пък Деркач публикува записи от телефонни разговори от 2016 г. между Байдън, който тогава беше вицепрезидент на САЩ, и тогавашния украински президент Петро Порошенко, като твърдеше, че те доказват тази корупция.

Санкционирани са трима бивши членове на украинското правителство – Константин Кулик, Олександър Онишченко и Андрий Телиженко и украинският депутат Олександър Дубински.

Санкционирани са и трима близки сътрудници на Деркач, които са помагали за разпространението на фалшиви новини.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *