СДСМ: Изразеното от премиера Заев е държавна позиция, основана на доверието на гражданите

Всеки има право на собствено мнение и позиция, дори когато това идва след години мълчание. Но гражданите и СДСМ отдавна и навреме избраха европейско бъдеще, се казва в изявление на Центъра за връзки с обществеността на СДСМ.

Те избраха да вземат смели и патриотични решения, които окончателно и на практика движат македонската държава и целия македонски народ към изпълнението на стратегическите цели НАТО и ЕС. Днес резултатите от политиките наСДСМ и правителството, водено от СДСМ, са видими в действие, а не само в думи.

Мненията, изразени от председателя на партията и премиер Зоран Заев, са възгледите на СДСМ. Тези възгледи се изграждат в рамките на партията и нейните органи, тези възгледи са държавни възгледи и държавни позиции, основани на доверието на гражданите на последните избори.

Позицията на партията, правителството, на премиера Заев, но и държавната позиция е, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз, че македонците с техния македонски език вървят напред към Европа, към просперитет и приятелство с всички съседи.

Обръщението на бившия президент Бранко Цървенковски, след дълги години мълчание и липса на позиция по важни държавни или национални въпроси, трябва да бъде тълкувано от гражданите. Членовете на СДСМ и гражданите ще оценят дали това е принципно отношение към тяхната партия и членството в СДСМ.

Припомняме, че по-рано днес Бранко Цървенковски реши да замрази членството си в СДСМ.
Той обяснява сегашната си поява в общественото пространство със „скандалното интервю на премиера и председател на нашата партия Зоран Заев”. Според Цървенковски, позициите и тезите, изразени в интервюто предизвикаха и ще предизвикват тежки и дългосрочни последици за македонския народ и македонската държава”.

От СДСМ не желаят да влизат и да се ровят в личните мотиви за действията на Цървенковски, изразени в този ключов за РС Македония момент.

В заключение от партийния Център за връзки с обществеността констатират, че Цървенковски вече е история, предаде БГНЕС.

Интервюто на Заев пред БГНЕС предизвика политическа буря в Скопиие. Останалата извън новия парламент депутатка, но бивш коалиционен партньор на Зоран Заев Лиляна Поповска от партията ДОМ написа във Фейсбук, че изявленията на Заев за агенция БГНЕС са „национално и ментално самоубийство“, пише в. „Вечер“.

„Ужас до болка. Ако на ЕС му трябва такова национално и ментално самоубийство, тогава ЕС, такъв какъвто го уважаваме и желаем, е престанал да съществува!? Неприемливи са такива изявления от македонски политици по сериозни въпроси! От чие име говори? Никой няма мандат за това“, е написала Поповска в своя профил.

Същевременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи смята, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между Република Северна Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември, по време на германското председателство. Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише в. „Слободен печат“.

Ние работим с конкретни идеи, с конкретни предложения как да се превъзмогнат тези различия с цел да се съгласува рамката като условие за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, заяви Османи на пресконференция, като не пожела да навлиза в детайли за разговорите, които се водят, тъй като, както посочи, те са още във формата на идеи и предложения, за които все още няма съгласие между страните, отбелязва изданието.

Лидерът на главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от своя страна призова чрез социалните мрежи за надпартиен протест за защита на червените линии в преговорите с България, които, както каза, са последната крепост на нашата идентичност. Мицкоски призова за протест с автомобили тази вечер от 18 часа в Скопие.

„Тук не става дума за партии, тук става дума за Македония, за Илинден и АСНОМ, за онова, което сме и което искаме да останем“, заяви председателят на опозиционната партия. Според него Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение. „Ако няма уважение, няма да се разберем. Да не бъдем неми, да бъдем гласовити преди да стане твърде късно“, заяви Мицкоски.

„Нашата свобода е дело на народната борба против окупатора, с много жертви, падения и победи. АСНОМ е вторият Илинден, а народноосвободителната борба е част от европейската борба за свободни народи“, заяви Мицкоски, цитиран от „Вечер“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *