Себастиан Курц: Не е сигурно, че в терористичната атака е участвал само един човек

Австрийският канцлер Себастиан Курц не изключи, че ликвидираният във Виена терорист може да е действал сам, но отбеляза, че властите на страната не са напълно уверени в това Канцлерът направи изявлението си в интервю за германското издание Bild, цитиран от TACC и Агенция „Фокус“.

„Сега изхождаме от предположението, че има само един престъпник, който се е придвижил много бързо и е стрелял на шест места в центъра на Виена, убивайки хора хладнокръвно. Но все още нямаме сто процента сигурност“, каза Курц.

„Ситуацията, както и преди, е напрегната“, заяви австрийският канцлер. Той обръща внимание и на опасността от „появата на имитатори“, които могат да извършат нещо подобно.

„За мен е важно ние в Европейския съюз да се борим заедно срещу тази форма на тероризъм, срещу тази форма на идеология, така че да не позволим на тези терористи и този мироглед да ни поставят на колене и да ни сплашат. Според мен е важно да действаме решително не само в Австрия, но и в ЕС и по света “, подчерта Курц.

„Заедно с активната борба срещу терористите, разбира се, трябва да се борим и срещу идеологията – срещу политическия ислямизъм, срещу радикалния ислямизъм, който просто е в основата на този тероризъм,“ добави той.

Отговаряйки на въпроса дали Европа е заплашена от нова вълна от терористични атаки, канцлерът каза: „Според нас определено е.“ Той припомни, че досега Австрия се е смятала за своеобразен „благословен остров“, защитен от ислямистки атаки.

В същото време Курц за пореден път подчерта, че не говорим за „борба на културите“ и конфронтация между християни и мюсюлмани. „Не е така“, каза той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *