Северна Македония отваря всичките си гранични пунктове

Северна Македония отваря всичките си гранични пунктове

Коронавирусът се завръща в Европа и това носи голяма опасност, предупреди Световната здравна организация (СЗО). За първи път от месеци континентът отбелязва сериозен ръст на положителните проби за COVID-19 на седмична база. Според статистиката, всеки ден се заразяват около 20 хиляди души. Най-тревожните данни са за 11 европейски държави – Армения, Швеция, Молдова, Северна Македония, Азербайджан, Казахстан, Албания, Босна и Херцеговина, Киргизстан, Украйна и Косово. 

България пък е включен в групата на други 30 страни, в които новите случаи на заразени с коронавируса бележат ръст. Опасенията на експертите са, че през есента, когато съм COVID-19 се прибавят сезонния грип, както и други болести, здравната система ще колабира. 

Швеция, която е в списъка на държавите с най-голям ръст на инфектираните на седмична база, обвини СЗО, че неправилно интерпретира данните. Главният държавен епидемиолог на страната Андерс Тегнел заяви пред местна телевизия, че броят на заразените се увеличава, тъй като правят все повече тестове. Страната отказа да въведе сериозни ограничения в борбата със заразата и при население от около 11 млн. души има почти 64 хил. заразени. Смъртните случаи пък са 5230. Швеция е най-засегната от коронавируса скандинавска държава.

Република Северна Македония днес отваря всичките си гранични пунктове за движение на автомобили и пътници, като вече няма да са задължителни PCR тестове, изолация и карантина, съобщава БНР. В страната възобновяват работа и ресторантите и заведенията на закрито, фитнес залите и моловете.

Антитела имат 42,4% от жителите на австрийския курорт Ишгъл, който беше едно от първите огнища на коронавируса в Европа, сочат данните от изследване, направено от учени от Медицинския университет в Инсбрук, цитирано от „Дойче веле“. Анализирани се резултати на около 80% от населението в курорта. 

Директорката на института по вирусология към Медицинския университет в Инсбрук Дороти фон Лаар обяви, че в световен мащаб това е най-високият регистриран процент на заразени в едно населено място. Тя сподели още, че макар при 42,4% от тестваните лица да е установено наличието на антитела, едва 15% от тях са били регистрирани като болни от коронавируса. Това означава, че близо 85% от тестваните са изкарали инфекцията без да разберат.

Забавеното налагане на мерки в Ишгъл се смята за една от основните причини за бързото разпространение на заразата както в Австрия, така и в Европа. По данни на австрийските власти, цитирани от германския седмичник „Ди Цайт”, 40% процента от всички случаи на заболели от COVID-19 в Австрия са се заразили в Ишгъл.

Другият важен извод от проучването е, че въпреки високите нива на антитела, жителите в Ишгъл не са успели да изградят т.нар. стаден имунитет. Карантината и социалната дистанция са били мерките, които са допринесли за ограничаване на заразата там, е мнението на експертите от Медицинския университет в Инсбрук. Според изследването COVID-19 най-вероятно е бил разпространен в Ишгъл още през февруари, тъй като по това време масово са се заразили както туристите, така и голяма част от местните хора.

Здравните власти в САЩ смятат, че броят на заразените с коронавируса е поне 10 пъти по-висок от офицално съобщените около 2,5 млн. болни, твърдят американските медии. Смята се, че с COVID-19 са инфектирани около 20 млн. души в страната. Драстичното разминаване здравните власти обясняват с това, че тестове се правят само на хора, които имат изявени сиптоми на коронавируса.

Американските здравни власти посочват, че между 5 и 8% от цялото население е било изложено на патогена и призоваха хората към социална дистанция, носене на маски и миене на ръце. Преди дни щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът обявиха, че ще поставят под 14-дневна карантина влезлите от други 8 американски щата.

Щатът Тексас пък прекрати разхлабването на ограниченията заради ръст на заразените и приетите в болница. В последните дни някои южни и западни щати съобщават за рекорден брой инфектирани.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс предупреди, че коронавирусната ваксина може да не е много ефективна като бариера за разпространението на инфекцията, предава БГНЕС. В интервю за CNN обясни песимизма си така: когато разработват ваксина, създателите се ръководят от две характеристики – превенция на болестта при ваксинирания и предотвратяване на предаването на инфекцията от него на други хора. „Не е гарантирано, че ваксината ще бъде идеален блокер за предаване на инфекцията“, каза той.

В същото време основателят на Microsoft похвали ефективността на имунния отговор на организма към болестта. Според него, разработеният имунитет предпазва от риска от повторна инфекция поне за една година. Бил Гейтс подкрепи прогнозата на главния инфекционист в САЩ Антъни Фаучи, който предположи че ваксина срещу коронавируса ще бъде готова в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Броят на потвърдените случаи на заразените с коронавируса в Германия се е увеличил с 477 през изминалия ден, още 21 души са починали, сочат данни на Института „Робърт Кох”. Ден по-рано беше съобщено за 630 нови инфекции и 13 смъртни случая. Общо 192 556 случая на заразени с COVID-19 са регистрирани във Федерална република Германия; 8948 пациенти с коронавирус са починали от началото на епидемията. Около 177 100 души са се възстановили.

Най-голям брой инфекции са открити в Бавария (48,202), Северен Рейн-Вестфалия (42,150) и Баден-Вюртемберг (35,476). В Берлин са регистрирани 8096 заразени.

Общият брой на заразените с коронавируса в глобален мащаб надхвърля 9,6 млн. души в 188 страни, а жертвите на заразата са почти 490 хил., сочат актуалните данни на университета „Джонс Хопкинс“. Най-много болни има в САЩ – почти 2,5 млн. души, следвани от Бразилия с над 1,2 млн. инфектирани, Русия -повече от 619 хил. и Индия – над 490 хил. САЩ са дали и най-много жертви на COVID-19 – повече от 124 хил. души. На второ място в глобален мащаб в брой на смъртните случаи е Бразилия с почти 55 хил. починали, следвана от Великобритания – с над 43 хил. жертви.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *