Сенатът преодоля ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана

Сенатът на САЩ нанесе снощи поражение на президента Доналд Тръмп, като преодоля с голямо мнозинство ветото му върху бюджета за отбрана за 2021 г., съобщава Reuters.

Сенатът, контролиран от републиканците, прие с над две трети от гласовете бюджета в размер на 740 млрд. долара въпреки „възраженията на президента“.

След като Камарата на представителите, контролирана от демократите, стори същото в понеделник, текстът вече е окончателно приет.

Одобреният бюджет за отбрана предвижда разширяване на санкциите за компании, свързани с изграждането на газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Предвиждат се рестрикции спрямо Турция заради закупуването на руските ракети С-400 и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ.

Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година и два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва в неделя. През четиригодишния мандат на републиканеца Тръмп, който изтича на 20 януари, Конгресът не е успявал осем пъти да отхвърли негово вето. Този път – и за първи път – това стана с гласовете както на сенатори демократи, така и на републиканци.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *