СЗО: Богатите държави се облагодетелстват от ваксините

Програмите за ваксинация срещу COVID се въвеждат в цяла Европа и останалия свят, но вече се появяват различия по отношение на скоростта и наличността. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че се води надпревара за ваксинация, като благоприятства богатите държави.

„В момента 42 държави въвеждат безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус. „Тридесет и шест от тях са държави с високи доходи, а шест са със среден доход, така че има явен проблем при страните с ниски и повечето със средни доходи, които все още не получават ваксината. Национализмът при ваксините ни наранява и може да се победим сами себе си.“

Глобалният алианс за ваксини и имунизации изчислява, че понастоящем развиващите се страни ще могат да ваксинират само един на всеки 10 души.

Богатите държави, включително ЕС, са закупили достатъчно дози, за да защитят цялото си население три пъти, ако всички поръчани ваксини са одобрени за употреба.

Тъй като не е необходимо да се транспортира и съхранява при свръхниски температури, ваксината на Oxford/AstraZeneca може да е ключова за много страни с ниски доходи. Тя вече се прилага в Обединеното кралство, но доставчикът обещава да достави две трети от дозите си на хората в развиващите се страни.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *