СЗО предупреждава: Балканите се превръщат в „ново огнище на коронавирусната пандемия“

СЗО предупреждава: Балканите се превръщат в „ново огнище на коронавирусната пандемия“

Световната здравна организация изрази тревога за разпространението на новия коронавирус на Балканите, обявявайки ги за ново огнище на епидемията. СЗО счита, че движенията, свързани с летните ваканции, са допринесли за увеличаване на броя на пациентите в балканските страни. Епидемиолози от Македония обясняват, че има горещи точки в други европейски страни, както и че ситуацията в тяхната страна е най-стабилна в сравнение с другите страни на Балканите, пише македонското издание „Слободен печат“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Според СЗО Балканите сега са в центъра на вируса и в резултат на това Хърватия попада в списъка на страните, от които завръщащите се във Великобритания ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Служители на СЗО казват, че са „загрижени за Балканите от началото на юни“, поради големия приток на туристи в тези райони и големия ръст на броя на заразените. От там се опасяват, че туристите, които са дошли на Балканите, ще разпространяват заразата допълнително.

Хърватия беше първата в региона, която попадна в „червените списъци“, а британските граждани ще бъдат посъветвани да не пътуват до там, освен в спешни случаи, а при завръщането им ги очаква двуседмична карантина.

Броят на заразените нараства и в Гърция, но все още не е притеснителен, казват от СЗО.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *